28 października 2016 Udostępnij

Co naukowcy mogą nam powiedzieć o chlorofilu?

Chlorofil

Chlorofil to w najprostszym ujęciu zielony barwnik, który jest powszechnie obecny w tak zwanych zielonych częściach roślin. Jego znaczne ilości występują między innymi w lucernie siewnej, choć warto pamiętać o tym, że nie jest to wcale jedyna roślina, którą powinniśmy się w tym kontekście zainteresować.

Chlorofil działanie

Gdy uzyskamy obecny w roślinach chlorofil musimy pamiętać o tym, że jest to najmniej stabilny z naturalnych składników. Nie jest on zbyt odporny na zmiany pH, odznacza się przy tym dość dużą wrażliwością na działanie temperatury oraz światła i utlenianie ( http://www.duochlorofil.pl/czym-jest-chlorofil ). Mówimy też o związku, który nie jest rozpuszczalny w wodzie. Mając to wszystko na uwadze nie można nie zgodzić się z tym, że to chlorofiliny interesują nas bardziej. Uzyskuje się je w następstwie hydrolizy alkalicznej, a następnie również odszczepienia fitolu znajdującego się w cząsteczce chlorofilu, są one przy tym bardziej stabilne i bardziej trwałe.

Chlorofil w płynie

Poszukując przyczyn wieku chorób musimy pomyśleć o zjawisku zakwaszania organizmu – konsekwencji naszej nieprawidłowej diety oraz stylu życia, który również nie przynosi nam korzyści. Na szczęście, istnieje możliwość zminimalizowania zakwaszania, co ma wymierny wpływ na nasze zdrowie. Gdy zakwaszanie ma postać przewlekłą, na jego efekty nie trzeba długo czekać – zmniejsza się gęstość kości, zmniejszeniu ulega też masa mięśniowa. Dość niepokojącym zjawiskiem jest też skłonność do występowania zapalenia nerej, często prowadzi to bowiem najpierw do ich zwłóknienia, a następnie – niewydolności. Kwasica może być też wiązana z cukrzycą typu 2, chorobami układu krążenia, a także – z otyłością.

Lucerna siewna

Chlorofil – suplement diety

Stosowanie chlorofiliny jako suplementu diety niesie za sobą szereg korzyści, wśród których wypada zwrócić uwagę choćby na to, że posiada ona właściwości silnie alkalizujące już na poziomie przewodu pokarmowego. To właśnie dlatego jest ona nieoceniona w momencie, w którym pojawia się konieczność odtrucia organizmu, co można docenić zwłaszcza, gdy w centrum naszego zainteresowania znajduje się wątroba. Składniki te pobudzają też proces, który prowadzi do eliminowania toksyn, a nawet karcinogenów znajdujących się w naszym organizmie.

Właściwości chlorofilu

Chcąc wyrobić sobie pełen obraz dotyczący chlorofilu nie można pominąć i tego, że jest on jednym z najsilniejszych antyoksydantów, co sprawia, że zapobiega pojawiającym się zbyt wcześnie procesom starzenia się. Nie bez znaczenia jest również jego działanie antybakteryjne oraz możliwość wzmacniania za jego pośrednictwem odporności naszego organizmu. Chlorofil nie tylko optymalizuje, ale również utrzymuje nasz dobry stan zdrowia.

Chlorofil do picia

Sięganie po chlorofil do picia znajduje uzasadnienie również dlatego, że może on korzystnie wpływać na różne części naszego organizmu. Nie można jednak zapominać o tym, że nie jest to jedyny pomysł na jego zastosowanie. Ciekawym rozwiązaniem jest również chlorofil jako eliminator nieprzyjemnego zapachu ciała oraz jako środek przyspieszający gojenie się ran.

Michał Sobiech

Redakcja debetomat.pl